Wanneer er meningsverschillen ontstaan en er is geen arbiter, zijn de spelers er zelf verantwoordelijk voor dat het niet uit de hand loopt. Rustig blijven en respect tonen helpen daarbij. Andere regels zijn:
- jij bent verantwoordelijk voor de beslissingen aan jouw kant van het net, de tegenstander aan zijn kant.
- je roept meteen duidelijk ‘uit’ of ‘fout’ als de bal de grond buiten de lijn raakt, zo luid dat de tegenstander het goed kan horen.
- bij twijfel geef je je tegenstander het voordeel: je speelt door als je er niet zeker van bent dat de bal uit is.
- als je een bal uit geeft en maar je bedenkt meteen dat die toch in was, wordt het punt de eerste keer overgespeeld, tenzij de bal voor jou onbereikbaar was (scorend punt). Dan is het punt voor je tegenstander. Bij elke volgende bal die je onterecht uit geeft, verlies je meteen het punt.
- Degene die serveert meldt voor iedere eerste service de stand, zo luid dat de tegenstander het goed kan horen.
- Als je er met de tegenstander niet uitkomt, kun je de toernooi- of competitieleider erbij roepen.
Toss-racket
Een bekende vraag voor tennissers: heb jij een toss racket? Zo’n racket heb je als je bijvoorbeeld een pijltje op het handvatplaatje hebt staan. De etiquette van de toss is als volgt:
als je dit toss racket hebt, vraag je aan je tegenstander of hij kiest voor het pijltje naar rechts of naar links. Je laat het racket draaien en als het stilligt, laat je zien naar welke kant het pijltje wijst en wie de toss dus gewonnen heeft.
Let op: de regel is dat je tost voordat je gaat inspelen!
Kiezen
Als je de toss gewonnen hebt, mag je bepalen:
- of je begint met serveren of ontvangen. Je tegenstander kiest dan de kant waar hij wil beginnen.
- aan welke kant je wilt beginnen. Je tegenstander kiest dan of hij begint met serveren of ontvangen.
- dat je tegenstander een keuze maakt.
Als je, om wat voor reden dan ook, stopt met inspelen en later weer op de baan komt, blijft de toss geldig. Wel mag jij of je tegenstander een nieuwe keuze maken.
Hoe wordt er geteld?:
In de game, set en tiebreak: In de game noem je altijd de punten van de serveerder eerst. De telling is als volgt:
Eerste punt = 15
Tweede punt = 30
Derde punt = 40
Vierde punt = Game
Als jij en je tegenstander allebei drie punten hebben (40-40), zeg je 40-gelijk of deuce. Het volgende punt levert dan geen game op, maar voordeel. Als je daarna het punt wint, win je de game. Verlies je het punt, dan is het weer gelijk (of deuce).
In de set tel je met 1,2,3, etc. Als je als eerste 6 games hebt, win je de set maar je moet met 2 games verschil winnen. Bij 6-5 heb je dus nog niet gewonnen! Je speelt dan nog een game. Win je die, dan win je de set met 7-5. Verlies je 'm dan speel je bij 6-6 een tiebreak.
De tiebreak kent een aantal lastige regeltjes. Neem ze goed in je op, want ze komen zeker van pas als je de volgende keer een tiebreak speelt en je tegenstander niet precies weet hoe het zit.
- Je speelt een tiebreak als het in de set 6-6 staat.
- In de tiebreak tel je gewoon met 1, 2, 3, etc. Als je als eerste 7 punten hebt, heb je de tiebreak gewonnen. Er moet wel een verschil zijn van minimaal 2 punten.
- Bij 7-6 speel je door totdat er 2 punten verschil is.
- Je begint met één servicebeurt. Daarna heeft je tegenstander twee servicebeurten. Vervolgens serveer je om de beurt twee keer.
- In de dubbel hou je de volgorde van de serveerders aan zoals die in de set was.
- Als jij bent begonnen in de tiebreak, begint je tegenstander in de volgende set.
Je wint de wedstrijd wanneer je twee sets hebt gewonnen.
Andere tellingen
Soms beslissen toernooileidingen of de tennisbond dat er op een andere manier geteld wordt. Dit zijn de mogelijkheden.
Beslissend Punt Systeem in de game
- Het punt dat bij 40-gelijk wordt gespeeld, is beslissend. Er is dus geen voor- of nadeel. Als je het punt wint, win je de game.
- Als ontvanger kies je aan welke kant je de service wilt krijgen, rechts of links.
- In de dubbel kies je als ontvangende partij ook voor een kant, maar je mag onderling niet van plek wisselen.
- In de mix heb je geen keuze: de man serveert op de man, de vrouw op de vrouw. Ook hier mag je als ontvanger niet onderling wisselen van plek.
Afwijkende telling in een set
- De voordeel set: je wint de set als je als eerste 6 games hebt, met 2 games verschil. Zolang dat verschil er niet is, speel je door.
- Korte set: je wint de set als je als eerste 4 games hebt, met 2 games verschil. Bij 4-4 speel je een tiebreak.
- Beslissende wedstrijdtiebreak: bij 1-1 in sets speel je een tiebreak in plaats van een derde set om de wedstrijd te beslissen.
- Beslissende wedstrijdtiebreak van 10 punten: bij 1-1 in sets speel je een tiebreak in plaats van een derde set om de wedstrijd te beslissen. Deze tiebreak gaat tot 10 punten in plaats van tot 7.
In een beslissende wedstrijdtiebreak mag je in de dubbel de volgorde van serveren binnen je team veranderen (net zoals aan het begin van elke set).
Heb je verder nog vragen? Vraag het je trainer.